Biografi Tun Abdul Razak : Negarawan dan Patriot Nik Anuar Nik Mahmud

ISBN: 9789679429480

Published: 2011

Hardcover

413 pages


Description

Biografi Tun Abdul Razak : Negarawan dan Patriot  by  Nik Anuar Nik Mahmud

Biografi Tun Abdul Razak : Negarawan dan Patriot by Nik Anuar Nik Mahmud
2011 | Hardcover | PDF, EPUB, FB2, DjVu, audiobook, mp3, ZIP | 413 pages | ISBN: 9789679429480 | 10.36 Mb

Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia kedua ialah arkitek utama dalam pembinaan negara-bangsa Malaysia. Ketika memimpin Malaysia, setelah terjadinya peristiwa 13 Mei 1969, beliau menyusun strategi serampang dua hala supaya negara mencapaiMoreTun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia kedua ialah arkitek utama dalam pembinaan negara-bangsa Malaysia. Ketika memimpin Malaysia, setelah terjadinya peristiwa 13 Mei 1969, beliau menyusun strategi serampang dua hala supaya negara mencapai pembangunan ekonomi yang pesat dan mantap serta memulakan langkah penyusunan semula struktur ekonomi dan sosial masyarakat Malaysia yang berbilang-bilang kaum.

Beliau memperkenalkan Rukun Negara dan Dasar Ekonomi Baru yang terbukti berjaya membantu proses pembangunan negara untuk jangka panjang. Buku ini memaparkan liku-liku kehidupan, perjuangan, visi, misi dan pengorbanan Tun Abdul Razak sebagai seorang negarawan dan patriot Malaysia. Antara tajuk penting yang dipaparkan dalam buku ini adalah- kelahiran seorang patriot, pengalaman di bawah pemerintahan Jepun, menimba ilmu di England, berjuang dalam UMNO, penggubalan Perlembagaan Persekutuan, pembentukan Malaysia, menangani kontrontasi Indonesia, Dasar Pelajaran Kebangsaan, Dasar Ekonomi Baru, politik permuafakatan Barisan Nasional dan banyak lagi.

Kebanyakan nukilan dalam biografi ini ialah hasil penyelidikan dan pengumpulan maklumat yang komprehensif dan berwibawa oleh tiga tokoh akademik yang berpengalaman luas. Banyak perkara yang dinukilkan belum pernah diketahui umum sebelum int.Enter answer

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Biografi Tun Abdul Razak : Negarawan dan Patriot":


woodmansouthgate.com

©2013-2015 | DMCA | Contact us